lördag, februari 03, 2007

Lånade pengar

Ponera att man köper en lägenhet för typ 4,7 miljoner med bankens pengar. Tro's väl fan att bankjäveln vill ha tillbaka pengarna så småningom? Är det någon som tycker det är orimligt och förbannar sig över det? Inte så många i alla fall. Inte i relation till den där tre-bokstavs-kombon som lånar ut pengar till studenter.

Jag blir så jävla förbannad. Speciellt på sådana som t.ex. Alex S. på aftonblaskan som sitter och bölar om att dom han tagit lån av vill ha tillbaka sina pengar. Buhu buhu.

Om man lånar pengar ska man betala tillbaka dom (förutsatt att lånet inte tas av barn från föräldrar, då skrivs lånet i snön som bekant smälter och försvinner). Punkt.

Det gäller väl självfallet CSN-lånet också. Klart som fan att det svider när man utbildat sig i hundra år och inte får något jobb men ändå ska pröjsa. Men vad är egentligen alternativen till statliga studielån?

CSN är för mig frihet. Frihet att ha alla möjligheter i världen att bli vad fan du vill. Pappa/Mamma-betalar systemen som finns runtom i världen för högre studier innebär per definition att rika kan och fattiga får titta på - och det kanske är det som gör mig så förbannad.

- - -

En fundering som slog mig häromdagen på vagnen: Om man alltid går sin egen väg så går man ensam. Funderingen kom i samband med lyssning på Charta 77 och deras "Lilla Björn och lilla Tiger" som jag tycker har ett mysigt hemlängtanstema på något sätt.
Slutet av låten går som följer, rent textmässigt:

"Men nånstans måste dom tagit fel vid valet utav stig
för cirkeln som dom gick ja, den blev både stor och vid
och om man går i cirklar så hamnar man just där
där man en gång startat där man påbörjat sin färd

Så dom hittade sitt hus och dom hittade sin å
dom hittade sin bro där dom en gång börjat gå
Det här är Panama det är våra drömmars land
Vi har gått rätt länge men nu har vi kommit fram.

Men du, du kanske tycker att dom borde stannat kvar
och brukat det dom haft och att färden den var nys
Men tänk på vad dom missat människor och platser som dom sett
och inte fattat att dom ville ha en soffa utav plysch"

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/vss/punktse/story/0,2789,991158,00.html

OM du läser krönikan en gång till kanske du ser att han inte gnäller över att betala tillbaka, utan gnäller över det dåliga förhållandet mellan honom och csn. Och att han alltid kommer ha det förhållandet.

Anonym sa...

Den förra länken fungerade inte, provar igen...

http://www.aftonbladet.se/vss/punktse/story/0,2789,991158,00.html

Anonym sa...

Det spelar ingen roll.

Stoffe sa...

Även vackra fåglar skiter, som dom gamla Köping-punkarna skulle ha uttryckt saken. CSN är naturligtvis fina fisken även om system måste utvecklas med övriga samhället och kunna ändra på regler och rutiner!

playwood sa...

Alex S är det största patrask de har rotat fram i mediesverige någonsinn... nåväl kanske inte det största men han är en pajas. Speciellt när han rackade ned på Götet och menade att man åkte tillbaka tio år, eller något liknande, i tiden på en resa från hufvudstaden och hit.

Charta är fina!!! Den låten är störtskön men det är väl någon gammal saga om inte jag minns helt fel från min barndom. Får kolla upp detta.

Heiipppaaaaa

Anonym sa...

Apropå lånade pengar, du är fortfarande skyldig mej 200, och jag har fortfarande kvar kvittot.