onsdag, februari 22, 2006

Valet mellan att lägga eller ligga

Vad höll tre kronor på med mot Slovakien? Tjaa om jag ska försöka bena ut det här så finns det väl två sidor av 3-kronorsmyntet.

Någon mailskribent (uppläst av Mr. Rippe i live-TV) antydde att hockeylaget bara "tog rygg" som en skidåkare. Det kan verka förkastligt att i sportsammanhang inte syssla med det som är själva grunden i sporten - att tävla för att vinna eller försvinna.

3-kr kanske har någon sorts tanke om att förlora för att sedan vinna, vilket kan vara helt rätt eller helt jäkla fel. Det får man ju se senare ikväll. Det underliga i hela den här B-Å.G soppan är väl att han sa det alla tänkt och förmodligen innerst inne velat. Han sa det i en TV-intervju. Självklart är det värdelöst om man ska se på det som PR-nisse. Men hur hade medieraset låtit utifall han rapat ur sig en klyscha som vanligt - "vi tar en match i taget, bollen är rund och allt kan hända" - och laget spelat precis lika energilöst som de gjorde igår? Det kan jag ju förstås inte svara på helt och korrekt men jag antar iaf att raset varit lägre och mindre smärtsamt för 3-kr och BÅG.

Nåväl, om nu BÅG råkar leda laget till att vinna OS-guld så kommer han personligen höjas till skyarna och kallas geni och internationell pga alla läxor han lärt sig i den långa och hårda coachskola som den Schweiziska ligan ändå är...hmm. Torskar 3-kr mot Schweiz så får han sparken och stämpeln som den sämst medietränade tränaren någonsin för att han sa sanningen.

Summa summarum.
Jag anser att BÅG gjorde rätt som påpekade det faktum att en förlust skulle leda till match mot Schweiz i kvarten. Det är ju helt jävla korrekt, sant och ändå det alla ändå tänkte. BÅG skulle i och för sig personligen tjänat mer på en sorts "spara-energi" linje istället för "torska-för-att-vinna" linje i sina uttalanden. Det jag har svårt att förstå är hur spelarna kunde spela så håglöst och sedan kunna hålla masken i intervjuerna efteråt och mena att dem "gjorde en bra match" och att de "självklart måste höja spelet till kvarten". Spelarna verkar således vara mer medietränade än BÅG är vilket iofs är förståeligt. Lirarna la sig till viss del men sa att de inte gjorde det. BÅG fällde några kommentarer som man kunde tolka till en betydelse som antydde att en läggning inte skulle vara så dåligt. Hade bara alla hållt masken, spelat av matchen och på bästa skådismanér menat att de gjorde så gott de kunnat så hade allt varit hur lugnt som helst och Mr Rippe hade kunnat sitta i studio-fåtöljen och bara fånle som vanligt.
Spelarna la sig säkerligen på hotellrummen och tog det soft igår kväll medan BÅG fick ligga med arslet i vädret medan en och annan Aftonblad- och Expresskuk fick passera hans tarmsystem. Snacka om att vinna eller förlora. BÅG kunde inte "talk the talk" men han får sannerligen "walk the walk".

5 kommentarer:

playwood sa...

Oj oj, det är hårda ord mot Bågen Tåbbs, men samtidigt har du en god poäng.

Jag tror dock inte att Herr Tornberg skulle samtycka.

Stoffe sa...

Ja, d e d gamla drevet som går igång så fort de får vittring på en skandal, chock och/eller kupp! Den här gången pinsamt tydligt upphaussat av SVT:s desperation att kunna utnyttja sin satsning på en OSombudsman till något som åtminstone verkar varar interaktiva diskussioner. Att sedan samma gamla klyschor rapas upp från fler än de i medierna underbygger bara en stor trötthet inom sportjournalistiken i det här fallet.

I em är det upp till bevis för kronorna - har de inte bara välsmort läder i truten utan även i grillorna?

Anonym sa...

Det var pinsamt att se hur spelare som Mats Sundin och Peter Forsberg plötsligt inte ens kunde åka översteg. Någon hade uppenbarligen glömt att berätta för Mikael Tellqvist i mål att matchen skulle förloras. han gjorde sitt bästa och lät sig inte nedlåtas till att förnedra sig själv och sitt land. Man måste ju förfan alltid göra sitt bästa, hur kan man frivilligt kunna tänka sig att FÖRLORA!?pinsamt är bara förnamnet Skulle jag vara ordförande i Svenska Ishockeyförbundet skulle jag omedelbart sparka Bög-Åke och tillse att någon annan tar över i båset redan under resterande del av OS-turneringen – Niklas Wikegård visade med all önskvärd tydlighet vad han tyckte om beteendet, han är dessutom på plats i Turin!

/Noel G

Anonym sa...

Mr. Gallagher: Hur skulle du ställa dig till att t.ex. ett lag som AIK skulle möta Kalmar, i en för AIK:s del betydelselös match, och att Kalmar vid en eventuell vinst skulle passera DIF i tabellen och sedermera vinna allsvenskan?? Ska AIK satsa på att vinna eller mysglida lite och inte försöka vinna??
Knivigt värre eller??

Anonym sa...

Bäste Herr Tåbbe Å.
Till att börja med så kan man inte jämföra Lilla Sverige med Stora AIK.
Om sedan en sämre insats kan påverka att dif eller smutsiga göteborg vinner guldet är en helt annan sak än vad våra överbetalda hockeystjärnor håller på med.
f.ö så har det du tar upp skett för några år sedan (med mff istället för kff) när dIf vann guld.

// Noel G